Κυριακή, 27 Μαρτίου 2011

Amerindians


Οι ιθαγενείς της Αμερικής κατάγονταν από προγόνους (Πρωτο-Ινδιάνους) που μετανάστευσαν από την Ασία και κατοικούν στις σημερινές (ηπειρωτικές) Ηνωμένες Πολιτείες για πολλές χιλιάδες έτη,μεταξύ 34.000 & 30.000 Π.Χ. και έφθασαν στην Αλάσκα. Κατά τη διάρκεια ολης αυτής της περιόδου κανένας εκτος από τους Νορβηγούς το 1001 δεν έχει επισκεφτεί αυτήν την σχεδόν χαμένη ήπειρο.Θεωρείται οτι είναι οι πρώτοι άνθρωποι που έζησαν στη Σιβηρία
Οι ινδικές φυλές ήταν οι πρωτες που πατησαν το πόδι τους Αμερική. Τα πρώτα σημάδια των χωριών βρέθηκαν σε αυτό που είναι τώρα Φοίνικας (Αριζόνα) χρονολογείται από τους πρώτους αιώνες Μ.Χ.. Μερικοί ιστορικοί υπολογίζουν ότι υπήρξαν τόσοι άνθρωποι στο δυτικό  ημισφαίριο όσοι και στη δυτική Ευρώπη Ο αριθμός Ινδιάνων που έζησαν ήταν περίπου 18 εκατομμύρια. Η πτώση των Ινδιάνων οφειλόταν στην καταστρεπτική τεράστια επίδραση των ασθενειών που παρουσιάστηκαν από τους Ευρωπαίους. Μερικοί ιστορικοί βεβαιώνουν ότι προκλήθηκε από το epidemy που προήλθε από την Ευρώπη, είχε την πολυ περισσότερη επίδραση απο τους πολυάριθμους πολέμους με τους ευρωπαϊκούς αποίκους. library.thinkquest.org/...

Οι περισσότεροι αρχαιολόγοι χρονολογούν την άφιξη των ινδιάνων στη λεκάνη του Αμαζoνιου περίπου 12.000 έτη πριν

Η ιστορία τους άρχιζε 40.000 έτη πριν την άφιξη Κριστόφ Colomb. Είναι τότε ότι ερχόμενοι από Ασία, εγκαθίσταντο σε Αμερική. Μια γέφυρα του πάγου τους συνδέει τότε με στην Αλάσκα. Ίδιοι συνεχιζόμενοι κοπάδια απο νομαδικές ομάδες των κυνηγών έχουν περάσει χωρίς τη γνώση από Ασία σε Αμερική. Στο νήμα των χιλιετιών, οι Ινδιάνοι εγκαθίστανται παντού από το Βορρά μεχρι Νότο. Ένα δεύτερο κύμα που έρχεται και καταλαμβάνει τις παγωμένες χωρες περίπου τα 3000 έτη. Είναι το Inuits. Οι ινδικοί λαοί προσαρμόζονται στις δυσκολότερες φυσικές καταστασεις.. Μεγάλες πεδιάδες της δύσης περνώντας από το απέραντο Αμαζόνιο δάσος μέχρι τη γη της φωτιάς, δημιουργούν εξαιρετικά διαφορετικούς πολιτισμούς.
Πριν την άφιξη του Κριστόφ Colomb εκτιμά ότι τα 7 στα 8 εκατομμύρια των Ινδιάνων κατέλαβαν τη Βόρεια Αμερική, βρίσκονται αρχαιολογικά απομεινάρια εδώ και εκεί, βεβαιώνουν της παλαιότητας της απασχόλησης της ηπείρου. Εδώ όπως σε άλλες ηπείρους, βρίσκεις τα ίδια σήματα της εξέλιξης του ανθρώπου, όπως παραδείγματος χάριν façonnage των δοχείων, οι rupestres ζωγραφικές που αντιπροσωπεύουν τις σκηνές της καθημερινής ζωής, η έκφραση από τα σήματα chez ή ακόμη ακόμη τα primitifs εργαλεία, που τοποθετούνται στη διάταξη από τη φύση (πέτρα, οστά, τα που κόβουν ξύλα). Και τότε, στο νήμα του χρόνου οι τεχνικές έχουν εξελίξη όπως μας δείχνει μέσα σε κάποιες περιοχές οι πολύ λεπτομερείς συλλογικοί βιότοποι σε αρκετές étapes. Οι πρώτοι Αμερικανοί του Βορρά, οι Ινδιάνοι ήταν και μένουν ακόμη και σήμερα κυνηγοί στον Καναδά. όπως στο παρελθόν, το ελάφι, η αρκούδα, ο βέβαιος κάστορας και επίσης ο βίσωνας που ακολουθήθηκαν για τη σάρκα τους και το δέρμα τους. Υπάρχει επίσης και η αλιεία που κάνει να ζήσουν ολόκληροι πληθυσμοί στην ακτή Νότιο-δυτικά πού ο σολομός είναι άφθονος.
Ποια είναι η φιλοσοφία ζωής των Ινδιάνων;

"Να αγαπάμε τον συνάνθρωπό μας όπως αγαπάμε τον εαυτό μας. Απεχθανόμαστε τη βία. Ακόμα και για εκείνους που προσπάθησαν με γενοκτονία να μας αφανίσουν, δεν αισθανόμαστε μίσος αλλά πικρία, δεν είμαστε εκδικητικοί. Θέλουμε να υπάρχει ειρήνη, δικαιοσύνη και τροφή για όλους τους ανθρώπους. Ακόμα, ζούμε για να κάνουμε έρωτα. Οχι σεξ. Αλλο το ένα, άλλο το άλλο. Και κάνουμε έρωτα μόνο όταν είμαστε ερωτευμένοι. Και αφοσιωνόμαστε στο σύντροφό μας. Είμαστε μονογαμικοί. Ο έρωτας είναι η ένωση δύο ανθρώπων. Μέσα από τον έρωτα δημιουργείται η ζωή, γι' αυτό είναι πράξη ιερή, μαγική, ευλογημένη από το Θεό".
Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ινδιάνικης μουσικής;

"Η ινδιάνικη μουσική δεν είναι για διασκέδαση, αλλά για στοχασμό. Σε ταξιδεύει νοητικά σε μια άλλη, ανώτερη διάσταση, σε εξυψώνει πνευματικά και ψυχικά".

Με ποιον τρόπο;

"Η ινδιάνικη μουσική είναι επικοινωνία με το Θεό. Μέσα από τη μουσική κάνουμε διάλογο, συνομιλούμε με το Θεό. Η μουσική μας είναι μια μίξη από ήχους της φύσης, φωνές ζώων και δική μας σύνθεση, γιατί ο άνεμος, η βροχή, η γη που αλλάζει χρώμα, οι φωνές των ζώων, όλα αυτά, είναι ο τρόπος με τον ο Θεός επιλέγει να μας εκδηλώσει την παρουσία του. Και εμείς, μέσα από τη μουσική μας, του το ανταποδίδομαι, του απαντάμε με τον τρόπο που εκείνος επιλέγει να επικοινωνήσει μαζί μας. Ο ακροατής, ακούγοντας τη μουσική μας, γίνεται μάρτυρας αυτής της επικοινωνίας, αισθάνεται την παρουσία του Θεού και νιώθει γαλήνη, ψυχική ανάταση και πνευματική διαύγεια".

H ΄΄Iνδιάνικη ποίηση΄΄, συμπεριλαμβάνει τραγούδια, προσευχές, ύμνους, ομιλίες, προφητείες, μύθους και χρονικά, που διασώθηκαν είτε προφορικά με την παράδοση, είτε από χειρόγραφα των ίδιων των Ινδιάνων, που έμαθαν να γράφουν τη μητρική τους γλώσσα με το Ρωμανικό αλφάβητο ή παραλλαγές του.ΑΘΑΝΑΣΙA
Τότε μονάχα οι ηλιαχτίδες παιχνιδίζουν
όταν δροσοσταλίδες τύχει να συναπαντούν
δακρύμορφες αμόλυντες και άχραντες αυτού του κόσμου
της πρωινής και βραδινής δροσιάς κρυστάλλινοι ανθο
Στο πού και πουθενά τις ξεστρατίζουν
ουράνια σ 'τόξα τόσα δα τις διασκορπούν
τα μυστικά της νύχτας να ξεπροβοδίζουν
στους φανερούς του Ηλιάτορα να σπεύδουν τους χορούς
Σβήνοντας εγερτήριο να ηχούν στα σήμαντρα των νυχτερίδων
ανάβοντας στα παγωμένα τα κυκλάμινα για ζεστασιά
λευκάνθεμα στα στήθη των νυμφών για να ξυπνήσουν
φωτάνθεμα στου λυώσιμου των παγετώνων την λαμπυρισιά
Και συ οράματα και στόχους αν αποτολμήσεις
ίσως μια ηλιαχτίδα να γενείς
κάποιας δροσοσταλίδας συναπάντημα να τύχεις
κι ουράνιο τόξο τόσο δα να καταστείς
Τι κι αν σε λίγο ή μετά χάμω θα πέσεις
αφανιστούν τι κι αν τα χρώματά σου στο λεπτό θ '
απορροφήσουν κάποιων βλαστών τα κύτταρα τι κι αν σ '
μήπως στην αγκαλιά της μάνας γης δεν θα ξαναβρεθείς

Έρωτας !
Ο έρωτας αντιμετωπίζονταν με φυσικότητα και απλότητα.
Αν ένας νεαρός ερωτεύονταν μία κοπέλα έφτιαχνε μία 
φλογέρα και συνέθετε τραγούδια για χάρη της τα οποία 
έπαιζε τα βράδια έξω απ΄τη σκηνή της. Αν ο έρωτας του 
είχε ανταπόκριση η κοπέλα κάποιο βράδυ έβγαζε έναν
πάσαλο απ’ τη μεριά της σκηνής που κοιμόταν και του 
επέτρεπε να κοιμηθεί μαζί της. 

Otomi 

Δεν ξέρω αν έλειψες ποτέ:
κοιμάμαι μαζί σου, ξυπνώ μαζί σου,
στα όνειρα είσαι μαζί μου.
Αν τα σκουλαρίκια στ’ αυτιά μου κουδουνίσουν
ξέρω είσαι εσύ που κινείσαι στην καρδιά μου!


Δεν μπορώ να σε ξεχάσω
(Makah)
Όσο σκληρά κι αν προσπαθώ
πάντα στις σκέψεις μου γυρνάς.
Όταν μ’ ακούς να τραγουδώ,
στ’ αλήθεια κλαίω για σένα
Πώς μπορούμε να σώσουμε το περιβάλλον;

"Ολα ξεκινούν από την παιδική ηλικία, μέσα από την οικογένεια και το σχολείο ο άνθρωπος πρέπει να μάθει να αγαπάει τη φύση και να καταλάβει ότι ο πλανήτης δεν του ανήκει».

Η σχέση σας με το θάνατο;

"Ο θάνατος δεν σημαίνει τέλος, ζούμε αλλά σε μια άλλη διάσταση. Οι Ινδιάνοι δεχόμαστε με ηρεμία και γαλήνη το πέρασμα σε αυτήν την άλλη διάσταση, γιατί αυτό είναι ο θάνατος".
πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Η σχέση σας λοιπόν, με τη φύση και τα άλλα πλάσματα είναι ιδιαίτερη;


"Συνυπάρχουμε με τη φύση και όλα τα άλλα πλάσματα. Το φυσικό περιβάλλον είναι το σπίτι όλων μας. Δεν έχουμε, λοιπόν, κανένα δικαίωμα να το καταστρέφουμε. Ολοι μας είμαστε δημιουργήματα του Θεού, γι' αυτό και όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα. Ο άνθρωπος είναι μέρος της φύσης, όχι κυρίαρχος. Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος έχει επιπτώσεις όχι μόνο σε μας αλλά και σε όλα τα άλλα πλάσματα".
Πώς μπορούμε να σώσουμε το περιβάλλον;

"Ολα ξεκινούν από την παιδική ηλικία, μέσα από την οικογένεια και το σχολείο ο άνθρωπος πρέπει να μάθει να αγαπάει τη φύση και να καταλάβει ότι ο πλανήτης δεν του ανήκει".
Τα ζώα και τα πτηνά που αγαπούν οι amerindians
ΑΕΤΌΣ: αντιπροσωπεύει τη μεγάλη σοφια, την αρχή και την εξουσια, το θαρρος. Τα φτερά του χρησιμοποιούνται συχνά μέσα που στρέφονται τελετουργικά. Βοήθα στην υποχώρησης για να αναλύσει τη ζωη. Προσφέρει την αντικειμενικότητα και τη σαφήνεια του πνεύματος απαραίτητες στις λήψεις των αποφάσεων και την ερευνα των προτεραιοτήτων.
ΑΡΣΕΝΙΚΌ ΕΛΆΦΙ: σημαίνει την υπερηφάνεια και την ανεξαρτησία. την ασφάλεια και ενισχύει το συναίσθημα της αξιοπρέπειας. 
ΚΟΥΚΟΥΒΆΓΙΑ: φύλακας της νύχτας και του φεγγαριού. Μπορεί να προβλέψει το μέλλον και να το διαβιβάζει .
ΛΎΚΟΣ: Συχνά συνδεόμενος με την πνευματική εξουσία που ο άνθρωπος πρέπει να αποκτήσει ώστε στο μέλλον να είναι ένας καλός κυνηγός. Ο λύκος συμβολίζει την οικογένεια, την αντοχή, τη διαίσθηση


Ξέρεις τι είναι το τοτέμ ;

(Ονομάζεται μια πνευματική δύναμη σε κάθε φυσικό αντικείμενο, ζώο, ή φυτό, που πολλές πρωτόγονες φυλές νομίζουν ότι έχει ιερές ιδιότητες κι έτσι το εκτιμούν ως προστάτη της πατριός, της φυλής, και, γενικότερα ως γενάρχη. Κάθε φυλή έχει και το δικό της τοτέμ κι απαγορεύεται κανείς να το πειράξει ή να το θίξει ακόμη και να αναφέρει τ' όνομά του.)
Ξέρεις τι είναι το τοτέμ του λύκου;
Προστατεύει τη μεγάλη ζωή στο βοσκότοπο. Ο ουρανός ανέκαθεν έβλεπε ότι η μεγάλη ζωή κουμαντάρει τη μικρή, ότι η ζωή του ουρανού κουμαντάρει εκείνη των ανθρώπων. Αν τιμάς πραγματικά το τοτέμ του λύκου,
πρέπει να στηρίξεις τον ουρανό και τη γη,
τη φύση και τη μεγάλη ζωή του βοσκότοπου, οφείλεις να συνεχίσεις να παλεύεις όσο υπάρχει έστω κι ένας λύκος


Chahuru= Πνεύμα των νερών
Geyaguga =Πνεύμα του Φεγγαριού
Grasshopper= Πνεύμα της φύσης
wen ney= Μεγάλο Πνεύμα
Hastsezini= Πνεύμα της φωτιάς
Henga= Πνεύμα των αετών
Hoturu= Πνεύμα του άνεμου
Monu =Πνεύμα των μελισσών
Negakfok= Πνεύμα του κρύου
Inuit Oki= Πνεύμα του Ηλίου
Sio Humis= Πνεύμα της βροχής
Wakinyan= Πνεύμα της βροντής
Seqine =Πνεύμα της ακαθαρσίας
                  
Μεταξύ των Ινδιάνων δεν υπάρχουν γραπτοί νόμοι. Τα έθιμα που παραδόθηκαν από γενιά σε γενιά είναι οι μόνοι νόμοι να τους καθοδηγούν .Ο καθένας ίσως να ενεργούσε διαφορετικά απ’ ό,τι θεωρείται σωστό αν αποφάσιζε, όμως τέτοιες πράξεις θα επέσυραν τη μορφή του Έθνους.Αυτός ο φόβος της μορφής του Έθνους ενεργούσε σαν παντοδύναμος δεσμός που έδενε τα πάντα με ένα κοινωνικό, έντιμο συμβόλαιο.
Η ονομασία ινδιάνοι προέρχεται από την πεποίθηση του Χριστόφορου Κολόμβου ότι έφτασε στην Ινδία, ενώ στην πραγματικότητα είχε φτάσει στην Αμερική και ότι οι κάτοικοι που συνάντησε ήταν Ινδοί.
Εξαιτίας της εξόντωσης, μερικές φυλές "εκπολιτίστηκαν" γρήγορα κι άλλες έγιναν πολεμικές, προσπαθώντας να διατηρήσουν τα χαρακτηριστικά τους, μέχρι την τελειωτική εξαφάνισής τους.
Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Λίγα χρόνια μετά το ταξίδι του Κολόμβου, ο Βαρθολομαίος ντε Λας Κάζας δομινικανός ιεραπόστολος συντάσσει μιαν έκθεση που απευθύνεται στον «Υψηλότατο και Παντοδύναμο κύριο, τον πρίγκιπα της Ισπανίας, δον Φίλιππο». Πρόκειται για μιαν ακριβή αναφορά του αποικισμού των πρώτων περιοχών που κατακτήθηκαν στο Νέο Κόσμο, την Αμερική.


Κούβα, Τζαμάικα, Γουατεμάλα, Νικαράγουα, Τρινιτάντ, Βενεζουέλα, Φλόριντα, Ρίο ντε λα Πλάτα, Περού, είναι μερικές από τις μυθικές περιοχές του γήινου Ελντοράντο.


Αλλά αυτά αποτελούσαν την εξωτερική όψη του νομίσματος. "Τη μαγεία του Νέου Κόσμου". Υπάρχει όμως και η πραγματικότητα που δεν σκεπάζεται από τα μυθικά αυτά ονόματα.

Θλίψη και αγανάκτηση φανερώνεται στην έκθεση του Λας Κάζας. Πίκρα για τη μοίρα των ιθαγενών -τα αγαθά πρόβατα- όπως τους χαρακτηρίζει. Οργή και θυμός για τον κατατρεγμό και την κακομεταχείριση που υφίσταντο. «Οι Ισπανοί σκότωσαν πλήθος από Ινδιάνους και έκοψαν τα χέρια και τη μύτη σε αναρίθμητους άντρες και γυναίκες. Άλλους τους έριξαν στα άγρια σκυλιά που τους κατέτρωγαν και τους κατακομμάτιαζαν... τους ξεκοιλιάζουν, τους περνούν από το σπαθί, μα είναι πολλοί, και πρέπει οι Ισπανοί να σταματήσουν για να ξεκουραστούν, τόσους που σκότωσαν...».
Όμως ο Λας Κάζας δεν θα εισακουστεί και η καταστροφή της Αμερικής θα πραγματωθεί οδηγώντας στο δεύτερο μεγάλο αίσχος την εισαγωγή μαύρων σκλάβων από την Αφρική.

Ο Λας Κάζας θα παραμεριστεί και θα κυνηγηθεί από τους σύγχρονους του που του καταμαρτυρούν ότι ήταν ο απαίσιος εφευρέτης ενός δήθεν κατατρεγμού των Ινδιάνων, με σκοπό να διαβάλει το μεγαλείο της Ισπανίας.

Θα περάσει όμως στην Ιστορία σαν ο πρώτος υπερασπιστής των Ινδιάνων , σαν ο πρώτος αντιαποικιοκράτης παπάς
Το βιβλίο του είναι ένα μοναδικό, συγκλονιστικό ντοκουμέντο, μια καυτή και άμεση μαρτυρία. Γι’ αυτό και ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο κεφάλαιο στην Παγκόσμια Ιστορία της Ατιμίας, όπως άλλωστε θα έγραφε και ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, που δεν ξέχασε να τον μνημονεύσει.
Να προσθέσω μόνο μια παρατήρηση: Στην Παγκόσμια Ιστορία της Ατιμίας έχουν γραφτεί πολλά κεφάλαια πριν από αυτό, πολλά γράφονται στις μέρες μας και, όπως φαίνεται, πολλά ακόμα πρόκειται να γραφούν στο μέλλον.
Παντού όπου έφτασαν, οι κονκισταδόρες συμπεριφέρθηκαν με απίστευτη αγριότητα στους αυτόχθονες. 

Ο ισπανικός όρος «κονκίστα» (Conquista: κατάκτηση) αναφέρεται ακριβώς στην οργανωμένη στρατιωτική και πολιτική επιχείρηση που, κατά την περίοδο 1500-1580, επέτρεψε στους Ισπανούς να γίνουν κύριοι της κεντρικής και νότιας Αμερικής, εκτός από τη Βραζιλία, που βρισκόταν υπό πορτογαλική κυριαρχία

Πρωτεργάτες της Conquista ήταν οι «κονκισταδόρες» (Conquistadores: κατακτητές). ’νθρωποι τραχείς, θρησκόληπτοι και αγράμματοι, με έντονο το στοιχείο του τυχοδιωκτισμού, οι κονκισταδόρες ξεκίνησαν να εξερευνήσουν το εσωτερικό της αμερικανικής ηπείρου παρακινημένοι από την άσβεστη δίψα τους για πλούτο. Για να πετύχουν τους σκοπούς τους στηρίχτηκαν στον υπέρτερο οπλισμό τους, στο θάρρος και την τόλμη τους. Όπου συνάντησαν αντίσταση, και αυτές οι περιπτώσεις ήταν οι περισσότερες, δεν δίστασαν να συγκρουστούν, λίγες εκατοντάδες αυτοί, με λαούς ολόκληρους.
 Βεσπούτσι αναφέρεται στην «ανηθικότητα» των ιθαγενών της Αμερικής
Όλοι αυτοί κυκλοφορούν γυμνοί όπως ήρθαν στη γη, χωρίς να ντρέπονται καθόλου.
Κι αν έπρεπε να σας διηγηθώ πόσο λίγο ντρέπονται, θα έπρεπε να αρχίσω να λέω απρέπειες, γι’ αυτό είναι καλύτερα να σιωπήσω.

Παρόλα αυτά ο ινδιάνικος λαός έχει ακόμα μία ελπίδα.
Ένας θρύλος λέει ότι, όταν οι λευκοί άνθρωποι θα έχουν μολύνει τα ποτάμια και θα έχουν καταστρέψει τα δάση και όταν θα έχουν σχεδόν τελειώσει με τη ζωή πάνω στη γη, την τελευταία στιγμή, θα εμφανιστεί μια φυλή ανθρώπων, οι λεγόμενοι Πολεμιστές του Ουράνιου Τόξου, που θα σώσουν τον κόσμο από την καταστροφή.

Η εξόντωση των ινδιάνικων λαών είναι αποτέλεσμα της   βαρβαρότητας και  απληστίας     
των "ανθρώπων".

Η ιδέα γι 'αυτήν εδώ την ανάρτηση γεννήθηκε κάποιο απόγευμα,μετά από
μια "περιπλάνηση" στο youtube.
Η Ινδιάνικη κουλτούρα ,
είναι εντελώς ξεχωριστός πολιτισμός,
ένας πολιτισμός που πάντα θαύμαζα.
                              * * *

...Οι Ινδιανοι δεν συμπάθησαν ποτέ την Χριαστιανική θρησκεία όπως κηρρύσεται και εφαρμόζεται από τους λευκους.
Θέλεις να μάθεις τον λόγο γι' αυτό;
Γιατί ο καλός πατέρας όλων, μας έδωσε μια καλύτερει θρησκεία - μια θρησκεία που έχει μόνο καλά και τίποτα κακό, μια θρησκεία που είναι σύμφωνει με τις ανάγκες μας. Λέτε πως αν είμαστε καλοί, υπακούμε στις δέκα εντολές και δεν κάνουμε πια αμαρτίες, θα μας επιτραπεί στο τέλος να καθίσουμε πάνω σ' έναν άσπρο βράχο και να τραγουδάμε ύμνους στο Θεό για πάντα και να κοιτάμε από ψηλά τους ειδολολάτρες πατέρες μας, τις μητέρες, τους αδελφούς και τις αδελφές μας που θα ουρλιάζουν στην κόλαση. Δεν μπορούμε να δεχτούμε κάτι τέτοιο. Ο ηθικός κώδικας που εφαρμόζει η λευκή φυλή δεν μπορεί να συγκριθεί μ' αυτον των Ινδιάνων. Δεν πληρώνουμε ούτε δικηγόρους ούτε ιεροκύρηκες, αλλά δεν έχουμε ούτε το 1/10 απο τα εγκλήματα που έχετε εσείς

Ευχαριστώ τον
Γιώργο     stixo-mythia.blogspot.com/
Ερινύα     erinya-hellenica.blogspot.com/
drakoulaki    http://indiana-oneira.blogspot.com/
επίσεις τον Δάσκαλο Κ..  http://spirit16.blogspot.com/   
και τον Κωστή            ttp://seizethesky.blogspot.com/

Ζητώ συγνώμη αν ξέχασα κάποιον

Ευχαριστώ για την υπομονή σας
καλό βράδυ

Η ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΙΝΔΙΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ                                                                
ΕΙΜΑΙ ΦΤΩΧΟΣ ΕΙΜΑΙ ΓΥΜΝΟΣ , ΟΜΩΣ ΕΙΜΑΙ Ο
ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ. ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΛΟΥΤΗ ΟΜΩΣ
ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΘΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΩΣΤΑ.
ΤΑ ΠΛΟΥΤΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΛΟ. ΔΕΝ ΘΑ
ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ.
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΛΟΥΤΗ . ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ.

"ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΥΝΝΕΦΟ
ΤΕΛΗ 19 ΑΙΩΝΑ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ "Sioux"
Από το βιβλίο ινδιάνικη φιλοσοφία  εκδόσεις οδός πανός
Περισσότερα...4 σχόλια:

 1. ΓΑΜΑΤΟ ΦΙΛΕ, ΜΠΡΑΒΟ !!!! ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΟ INTERNET ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΤΟΣΕΣ ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. ΣΥΝΕΧΙΣΕ !!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. great put up, very informative. I'm wondering why the other experts of this
  sector do not realize this. You must proceed
  your writing. I'm confident, you have a great readers' base already!  Feel free to surf to my blog post :: how to get free gems in clash of clans
  ()

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Can I simply say what a comfort to uncover a perrson that
  acctually knows what they are talking about online.
  You definitepy know how to bring a problem to light and make it important.
  A lot mor people must check this out aand understand this
  side of your story. I can't believe you aren't more popular given that you certainly possess the gift.


  Here is my web site; home services

  ΑπάντησηΔιαγραφή