Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2011

Γιατί υπάρχει η θρησκεία;

Αν έχετε πίστη, γνωρίζετε πολύ καλά γιατί υπάρχει θρησκεία: γιατί εκπορεύεται από τον Θεό. Αλλά ποια απάντηση δήνει ένας άθεος? Πώς εξηγούν οι άθεοι την ύπαρξη των διαφόρων θρησκεών?


Η θρησκεία είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα προς εξέταση.

Τώρα, μια στιγμή...
εγώ που έγραψα το παραπάνω δεν είμαι θρήσκος.
Για  ανθρώπους η θρησκεία είναι μια προσωπική υπόθεση, κι αν έχει κάποιο ενδιαφέρον, αυτό το βρίσκουν στην πληρότητα που αισθάνονται τις στιγμές που πιστεύουν οτι επικοινωνούν με υπερφυσικές οντότητες. Αλλά πώς μπορεί η θρησκεία να εμφανίζεται ενδιαφέρουσα σε έναν άθεο?
 η θρησκεία είναι άκρως ενδιαφέρουσα και για τους άθεους, γιατί παρουσιάζει τόσα και τόσα ερωτήματα που -- από τη σκοπιά ενός άθεου -- απαιτούν εξήγηση: Γιατί υπάρχει η θρησκεία γύρω-μας; Γιατί ο κόσμος πιστεύει; Γιατί ΤΟΣΟΣ πολύς κόσμος πιστεύει - γιατί ο κανόνας είναι το να ’ναι κανείς θρήσκος, και η εξαίρεση το νά ’ναι άθεος?

Οι θρησκευόμενοι φίλοι θα καγχάζουν ειρωνικά τώρα με την απλοϊκότητά μου.  "Γιατί υπάρχει η θρησκεία" -- τι χαζή ερώτηση! Μόνον ένας αδαής άθεος θα μπορούσε να κάνει μια τέτοια ερώτηση, που έχει τόσο προφανή απάντηση: Επειδή ο Θεός βρίσκεται εκεί ψηλά, και μας δημιούργησε έτσι ώστε να ’χουμε γνώση της ύπαρξής Του, ανόητε! Και μερικοί από μας τον δοξάζουμε, ενώ μερικοί άλλοι, σαν εσένα, έχουν πέσει στην παγίδα του διαβόλου. 

Είναι τόσο απλό.

Μα μισό λεπτό,

 δεν νομίζω οτι είναι τόσο απλό.Στο κάτω-κάτω, αυτό το τρίο,  (Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός, και Ισλάμ) εμφανίστηκαν μόλις τα τελευταία 4.000 χρόνια. Όμως πόσο καιρό έχουμε υπάρξει εμείς σ’ αυτόν τον πλανήτη σαν  Άνθρωπος ο <σοφός;> Για περίπου 150.000 χρόνια! Πώς γίνεται να μη μιλούσε κανείς για Θεό (εννοώ τον γνωστο Θεό, με Θ κεφαλαίο) εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν; Σίγουρα οι άνθρωποι ήσαν θρήσκοι από πολύ παλιά, αλλά τί  θρησκείες είχαν ως τη μέχρι τώρα ύπαρξή τους; Για σχεδόν 150.000 χρόνια κανείς δεν ήξερε ούτε μιλουσε για το γνωστό Θεό. Οι κυνηγοί-συλλέκτες πρόγονοί μας πίστευαν σε φαντάσματα και πνεύματα προγόνων. Πως μπορεσε ο Θεός να το επιτρέψει αυτό; Τί στην ευχή του Θεού έκανε ο Θεός όλον αυτόν τον καιρό που είμαστε στη Γη?

Σίγουρα είναι ένα μεγάλο και ενδιαφέρον για όλους μαας θέμα που κάποια αλλη στιγμή θα το αναπτύξω
και ας ενοχλήσω κάποιους θρησκευόμενους.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου