Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014

H ΗΡΩΙΝΗ


Σε όλες τις γωνιές της γης κάθε μέρα που περνάει εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κυρίως νέοι καταστρέφουν τη ζωή τους παίρνοντας ηρωίνη.
Οι περισσότεροι από αυτούς γίνονται ράκη και πολλοί πεθαίνουν.
Η ηρωίνη είναι ένα ναρκωτικό που φέρνει ελάχιστη ευχαρίστηση
και αβάσταχτο πόνο.
Γιατί λοιπόν τη χρησιμοποιούν;
και γιατί ο αριθμός των χρηστών/ηρωινομανών αυξάνει;
πως γίνεται η διακίνηση του ναρκωτικού;
τη στιγμή που η ηρωίνη είναι παράνομη;
Είναι γεγονός ότι άμα πουλάς ηρωίνη πας φυλακή,αλλά κι αν δεν την πουλάς αρκεί να την έχεις στην κατοχή σου για να βρεθείς και πάλι στη φυλακή.Κι όμως η ηρωίνη βρίσκεται παντού και πουλιέται σε όλες τις πόλεις στον δυτικό κόσμο.
Κάποιοι κερδίζουν τεράστια ποσά από το εμπόριο της ηρωίνης,στις χώρες όπου παράγεται και στις πόλεις όπου πουλιέται,η ηρωίνη αλάζει χέρια αντί τεράστιων ποσών χρημάτων.
ΟΙ εγκληματίες που την πουλάνε γίνονται πλούσιοι.
Γιατί δεν ελέγχονται;
Υπολογίζεται ότι οι χρήστες ηρωίνης ανέρχονται σε
21 εκατομμύρια άνθρωποι!
Σε 100.000 (!) ανέρχονταν ( στοιχεία 1996) οι χρήστες ηρωίνης στην Ελλάδα όταν το 1980 ήταν περίπου 2000..
Οι πιο σημαντικοί σταθμοί στην εξάπλωση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών αποδεικνύουν ότι είναι συνδεδεμένοι άρρηκτα με το καπιταλιστικό σύστημα, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τα μεγαλύτερα μονοπώλια της φαρμακοβιομηχανίας.

Αλλά ας κάνουμε μια

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
4000 π.χ. Οι Σουμέριοι γνωρίζουν ήδη την παπαρούνα που βγάζει το όπιο και τη λένε "φυτό της χαράς"
1805: Ο Γερμανός φαρμακοποιός Φρέντερικ Σερτούρνερ απομονώνει τη μορφίνη από το όπιο.
1840: Ο πόλεμος του οπίου.Η Βρετανία,που προμηθεύει πολυ όπιο στην Κίνα μέσω της Ινδίας,δίνει μάχες για να κρατήσει το εμπόριο στα χέρια της. Η Μεγάλη Βρετανία κηρύσσει τον πόλεμο στην Κίνα με βασικό στόχο το ελεύθερο εμπόριο του οπίου, που διεξαγόταν βασικά από Βρετανούς κεφαλαιοκράτες και η κινέζικη κυβέρνηση το είχε κηρύξει παράνομο, κατάσχοντας και καταστρέφοντας το φορτίο αρκετών βρετανικών πλοίων. Το αποτέλεσμα της βρετανικής νίκης ήταν, από τη μια με τη συνθήκη της Nanking.
1842: η Κίνα να μετατραπεί σε βρετανική ημιαποικία, το Χονγκ Κονγκ να προσαρτηθεί στη Βρετανία και από την άλλη εκατομμύρια Κινέζοι να ριχτούν στην εξαθλίωση της τοξικομανίας.Η Κίνα χάνει και αναγκαστικά παραχωρεί το Χονγκ Κονγκ.
1856: Γίνεται ο δεύτερος Πόλεμος του Οπίου.Η Βρετανία βγαίνει ξανά νικήτρια και επεκτείνει το εμπόριο το εμπόριο στην Κίνα ακόμα πιο πολύ.Αποκτά μεγάλη πηγή εσόδων αφού η Κίνα είχε τότε 15.000.000 οπιομανείς.
1874: Ο Κ.Ρ. Αλτερ-Ράιτ στο Λονδίνο ανακαλύπτει,μάλλον τυχαία,την ηρωίνη,την ώρα που πειραματίζεται με την μορφίνη και άλλες χημικές ουσίες.
1898: Έντεκα ημέρες μετά την κυκλοφορία στην αγορά της γνωστής
σε όλους μας ασπιρίνης,η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Μπάγιερ αρχίζει την παραγωγή ηρωίνης.Την διαφημίζει σαν καταπραϋντικό για το βήχα για παιδιά. Λέει μάλιστα ότι θεραπεύει τον εθισμό στην μορφίνη.
Τα αποτελέσματα τα βιώνουμε μέχρι σήμερα.
1912: Στο πρώτο συνέδριο για τα ναρκωτικά στη Χάγη,οι Κάτω Χώρες συμφωνούν να επιβληθεί νέος έλεγχος στην καλλιέργεια της επικίνδυνης παπαρούνας.
1913:Η κυκλοφορία του φαρμάκου σταμάτησε, όταν πια η κατάσταση είχε ξεπεράσει κάθε όριο....
1920: Στη Βρετανία περιορίζεται η χρήση ηρωίνης στην ιατρική θεραπεία.Οι γιατροί όμως συνεχίζουν να χορηγούν ηρωίνη σε 500 τοξικομανείς.
1920 εως 1930: Οι ηρωινομανείς αυξάνονται ταχύτερα στις ΗΠΑ,όπου η ηρωίνη είναι παράνομη. Αναμιγνύεται πια το οργανωμένο έγκλημα.
1943: Με προεδρικό διάταγμα της χιτλερικής Γερμανίας, η γερμανική φαρμακοβιομηχανία HOECHT παράγει τη μεθαδόνη για την αντιμετώπιση των ηρωινομανών.
1958 - 1974: Ιμπεριαλιστικός πόλεμος των ΗΠΑ στο Βιετνάμ. Το φαινόμενο της τοξικομανίας στον αμερικανικό στρατό παίρνει μαζικές διαστάσεις, για να μπορέσουν οι Αμερικανοί στρατιώτες να αντέξουν τις φρικαλεότητες που οι ίδιοι προξενούν.Στη Βρετανία οι ηρωινομανείς είναι ακόμα 2.500
1979: Η επανάσταση στο Ιράν στέλνει φορτία φτηνής ηρωίνης στην Ευρώπη και έτσι ενθαρρύνει την τοξικομανία.
1980-1986: Οι Ευρωπαίοι ναρκομανείς αυξάνονται ταχύτατα.Τροφοδοτούνται από μεγάλες ποσότητες φτηνής ηρωίνης καλής ποιότητας από τη Χρυσή Ημισέληνο.Στη Βρετανία οι ηρωινομανείς φτάνουν τους 60.000.το 1986.
2001: Τα αμερικάνικα στρατεύματα εισβάλλουν στο Αφγανιστάν, οι μόνες εκτάσεις που δε βομβαρδίζουν είναι οι φυτείες κάνναβης και οπίου. Ένα χρόνο πριν την ιμπεριαλιστική εισβολή το Αφγανιστάν παρήγαγε 180 τόνους οπίου.
2008: Επτά χρόνια (κλικ εδώ) (και εδώ)μετά την αμερικανική εισβολή η παραγωγή του οπίου στη συγκεκριμένη χώρα φτάνει τους 8.300 τόνους, αύξηση 4.511%(!)
Η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν καλύπτει το 93% της παγκόσμιας παραγωγής.
2009 εως 2014: δε μπόρεσα να βρω στοιχεία.
Η έρευνα συνεχίζεται..


ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ H ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ
Η ηρωίνη είναι ναρκωτικό,μια χημική ουσία που αλλάζει τη διάθεση του ατόμου.Μερικές ναρκωτικές ουσίες είναι νόμιμες,όπως το αλκοόλ η καφεΐνη η νικοτίνη.Εντούτοις στις δυτικές κοινωνίες η κατανάλωση επιτρέπεται.
Πολλές άλλες ναρκωτικές ουσίες είναι απαγορευμένες,ανάμεσα τους και η ηρωίνη.Ορισμένες από αυτές τις ουσίες χρησιμοποιούνται στην ιατρική.
Οταν όμως χρησιμοποιούνται σε συχνά διαστήματα από άτομα που δεν έχουν λόγους υγείας,δηλαδή από τοξικομανείς που έχουν εξάρτηση από τα ναρκωτικά,τότε γίνεται κακή χρήση τους.
Αν και η κατοχή τέτοιων ουσιών τιμωρείται σαν έγκλημα,πουλιούνται κι αγοράζονται παράνομα σε πάρα πολλές χώρες.-
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για τη χρήση ναρκωτικών. Αλλα είναι σε χάπια και καταπίνονται,άλλα σε μορφή τσιγάρου και καπνίζονται,άλλα είναι σε μορφή σκόνης και τις ρουφάνε από τη μύτη,και άλλα  παίρνονται με ένεση.Η ηρωίνη είναι το ναρκωτικό που προκαλεί το πιο μεγάλο εθισμό. Είναι σε μορφή σκόνης, συνήθως λευκής η μπεζ και καμιά φορά γκρίζας,ανάλογα με την ποιότητα και πόσο καθαρής είναι από άλλες ουσίες.Οι τοξικομανείς κάνουν τη ένεση είτε σε φλέβα είτε σε μυς του σώματος (ενδομυϊκή)
Άλλοτε την καπνίζουν κι άλλοτε την εισπνέουν από το ρουθούνι.
Νιώθεις μια έντονη ευχαρίστηση και για μεγάλο χρονικό διάστημα νωθρότητα και νύστα (ντάγκλα)
Η ηρωίνη είναι ισχυρό παυσίπονο,ανακουφίζει από κάποιους πόνους και από το άγχος, αυτό είναι προσωρινό γιατί η επίδραση του ναρκωτικού περνάει σε μερικές ώρες.
Υστερα ο ηρωινομανής,που έχει πια ανάγκη την ηρωίνη νιώθει απελπισία και αποζητά με αγωνία την επόμενη δόση,έτσι προκαλείται ο εθισμός.

ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Το ταξίδι της ηρωίνης ξεκινάει απο τον αγρότη,αυτός καλλιεργεί το φυτό που λέγεται "μηκων η υπνοφόρος" κοινώς αφιόνι
Μεγάλες ποσότητες παράγονται νόμιμα γιατι χρησιμοποιούνται στην ιατρική.
Ακόμα μεγαλύτερες όμως παράγονται παράνομα σε απομακρυσμένες περιοχές.
Δυο είναι οι περιοχές που καλλιεργούν το πιο πολύ όπιο,η μία είναι το λεγόμενο "χρυσό τρίγωνο" στα σύνορα Ταυλάνδης και Βιρμανίας, και η άλλη είναι η λεγόμενη "Χρυσή Ιμισέληνος" στα σύνορα Πακιστάν και Αυγανιστάν. Σε αυτά τα μέρη δυο καλλιέργειες ευδοκιμούν: το σιτάρι και η παπαρούνα, εξασφαλίζοντας αδιάκοπα μια σταθερή προσφορά οπίου,που κατεργασμένο
μετατρέπεται σε ηρωίνη.

ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΤΟ ΣΤΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ
Το πρώτο βήμα στη διαδικασία παρασκευής ηρωίνης την κάνει ο παραγωγός αγρότης,χαράζοντας βαθιά την κάψα της παπαρούνας. Από τις τομές αυτές σταλάζει ένας γαλακτώδης λευκός χυμός.Είναι το όπιο.Μέσα σε λίγες μέρες πήζει και γίνεται σκούρο.μια καφετιά ουσία που ο αγρότης την ξύνει και την πουλάει,έτοιμη για το επόμενο στάδιο κατεργασίας.
Η μετατροπή σε ηρωίνη δεν χρειάζεται ιδιαίτερη τέχνη και μπορεί να παρασκευαστεί από μερικούς χημικούς που διαθέτουν
τον στοιχειώδη εξοπλισμό.
Στα παράνομα εργαστήρια το ακατέργαστο όπιο αναμιγνύεται με νερό και ασβέστιο,έτσι παρασκευάζεται ένα είδος μορφίνης (πάστα)
Βράζοντας τη μορφίνη με μια κοινή χημική ουσία παράγεται ηρωίνη.Δέκα κιλά οπίου βγάζουν ένα κιλό ηρωίνης.

ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ 

Οι λαθρέμποροι διακινούν την ηρωίνη αντιμετωπίζοντας ελάχιστες δυσκολίες,πουλιέται ανοιχτά στους εμπόρους ναρκωτικών σε μικρές πόλεις πχ. όπως η Λάντι Κοντάλ στο πέρασμα Κιμπέρ,και η Μαε Χονγκ στα σύνορα Ταϊλάνδης Βιρμανίας.Ένα μέρος της επιτυχίας των λαθρέμπορων οφείλεται στο ότι η ηρωίνη είναι ελαφριά,συμπυκνωμένη και κρύβεται εύκολα.Αλλά η επιτυχία τους οφείλεται στο ότι δωροδοκούνται εύκολα αρμόδιοι υπάλληλοι,με αντάλλαγμα ένα χρηματικό ποσό η μια μικρή ποσότητα ηρωίνης.κάνοντας τα στραβά μάτια η προειδοποιούν όταν επίκειται έφοδος αστυνομικών.Μεταφέρεται με ταξιδιωτικές αποσκευές, με ταχυδρομικά δέματα με εμπορευματοκιβώτια,αεροπορικώς, οδικώς η μέσω θαλάσσης.

Η ΗΡΩΙΝΗ ΣΤΗ ΛΙΑΝΙΚΗ

Σε κάθε στάδιο στο δρόμο(Silk Road το λέω εγώ) της ηρωίνης κάποιος κερδίζει..
Μεταφέρεται αεροπορικώς η οδικώς με "βαποράκια" που η δουλειά τους είναι να μεταφέρουν από την Άπω Ανατολή,την Ινδία η το Πακιστάν στην Ευρώπη και στη Αμερική.
Σε κάθε βήμα μεταφοράς η ηρωίνη νοθεύεται ("κόβεται") με άλλες ουσίες,αυτές ποικίλου από γλυκόζη καφεΐνη, μπέϊκιν σόδα, γάλα σε σκόνη και κινίνη, μέχρι ασβέστη! Είναι καθαρή μέχρι 70% όταν αγοράζεται στο Πακιστάν αλλά όταν φτάνει στους δρόμους είναι καθαρή μόνο κατα 20% η και λιγότερο.Αποτέλεσμα τα ποσά που κερδίζουν είναι τεράστια. Οι μεγάλοι εισαγωγείς δεν ανακατώνονται στην πώληση  και στη διανομή στους δρόμους.
Ενα μεγάλο μέρος από τα τεράστια κέρδη κατατίθεται στις ελβετικές τράπεζες και σε of sor εταιρίες
Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα χρήματα αυτά ακόμα κι αν είναι γνωστό ότι προέρχονται από εμπόριο ναρκωτικών,προωθούνται κανονικά.
Συχνά "καθαρίζονται" δηλαδή διοχετεύονται με παράνομο τρόπο και επενδύονται σε νόμιμες επιχειρήσεις.Τα κέρδη είναι τόσο μεγάλα... 500 δις δολάρια (500.000.000.000).στοιχεία 1986

ΤΑ ΔΥΚΤΥΑ

Τα δίκτυα λαθρεμπορίου της ηρωίνης ελέγχονται από ισχυρούς εγκληματίες.Οι ίδιοι πολύ σπάνια ανακατώνονται στην παραλαβή και διανομή του ναρκωτικού.Το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν οδηγίες και να πληρώνουν την αξία της ηρωίνης.Στη συνέχεια εισπράττουν τα κέρδη.
Οι μεγαλέμποροι από το Πακιστάν χρησιμοποιούν σαν "κανάλι" το ασιατικό δίκτυο. Τα κινέζικα συνδικάτα είναι χωμένα πολύ βαθιά "μέσα στα πράγματα" όπως και η ιταλική Μαφία και τώρα η αλβανική.
Η Ελλάδα λόγω γεωγραφικής θέσης είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός.

ΓΙΑΤΙ Η ΗΡΩΙΝΗ

Τα μεγάλα κέρδη που αποφέρει το λαθρεμπόριο δε θα η υπήρχαν αν δεν υπήρχε μεγάλη ζήτησει,έχει υπολογιστεί ότι οι ηρωινομανείς φτάνουν τις 21.000.000 .
Ο αριθμός αυξάνει με ταχύ ρυθμό.
Γιατί;
Γενικά,οι άνθρωποι στρέφονται στα ναρκωτικά για να ξεφύγουν από την πραγματικοτητα.Οταν οι χρήστες ηρωίνης βρίσκουν τη ζωή τους πολύ σκληρή η βαρετή,νομίζουν ότι με το ναρκωτικό θα νιώσουν κάτι συγκλονιστικό. Οταν ο χρήστης βλέπει τις κοινωνικές συνθήκες δύσκολες,όταν βλέπει ανεργία κτλ. τότε νομίζει ότι το ναρκωτικό θα τον βοηθήσει να δραπετεύσει.
Εξάλλου η ηρωίνη είναι φτηνή και μπορεί εύκολα να την  προμηθευτεί.
Για ορισμένους ανθρώπους οι λόγοι αυτοί αρκούν για να δοκιμάσει την ηρωίνη. Αλλοι πάλι από περιέργεια,κάτω από την πίεση της παρέας.
Όποια κι αν ειναι η αρχική αιτία που τους κάνει να επιλέγουν την ηρωίνη,καταλήγουν στο να μην έχουν πια άλλη επιλογή.
Η τελική αιτία για την οποία παίρνουν ηρωίνη είναι ότι έχουν γίνει τοξικομανείς: η ηρωίνη τους είναι πια απαραίτητη.
Εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι έφηβοι,που έρχονται αντιμέτωποι με όλα τα προβλήματα και τις αγωνίες της ανάπτυξης.

ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ
Το τίμημα της ηρωινομανίας,είναι βαρύ.
Συνήθως,η ίδια η ηρωίνη δε σκοτώνει,αλλά όσα φέρνει μαζί της: η νόθευση "κόψιμο" ο άθλιος τρόπος ζωής που αυτός επιβάλει,οι μολύνσεις και τα μικρόβια από τις βρώμικες σύριγγες η βρωμιά και η εγκατάλειψη μέχρι μηδενισμού που φέρνει οπωσδήποτε ο εθισμός. Εχει υπολογιστεί ότι στα πέντε χρόνια χρήσης,ο ένας στους πέντε ναρκομανείς πεθαίνει.Ο εθισμός στην ηρωίνη έχει οργανικές επιπτώσεις στο κορμί του τοξικομανούς και κοινωνικές επιπτώσεις γενικότερα.
Ο ναρκομανής δεν έχει όρεξη να φάει,χάνει βάρος και είναι χλωμός σα να έχει ίκτερο.Το ναρκωτικό γίνεται το επίκεντρο της ζωής τους. Πολλοί γίνονται εγκληματίες για να βρουν χρήματα και να αγοράσουν τη δόση τους.Ο τρόπος ζωής είναι φρίκη.Η ηρωίνη ελέγχει απόλυτα τη ζωή του τοξικομανούς.Για πολλούς ο μόνος τρόπος να γλυτώσουν από την ηρωίνη είναι ο θάνατος και πολλοί έχουν αυτοκτονήσει,άλλοι πάλι έχουν καταφύγει στη φυλακή σαν ο μόνος τρόπος να στερηθούν το ναρκωτικό.

ΑΠΟΤΟΞΊΝΩΣΗ

Μπορείς να νικήσεις την ηρωίνη αλλά όχι εύκολα.Η αποτοξίνωση είναι δύσκολη.Υπάρχουν υποκατάστατα όπως η μεθαδόνη και η βουπρενορφίνη που βοηθούν στο στερητικό σύνδρομο (χαρμάνα)
Τα συμπτώματα του στερητικού συνδρόμου κρατάει μια εβδομάδα από τη στιγμή που θα κόψουν την ηρωίνη.Στη διάρκεια της οποία ο ναρκομανής είναι και νιώθει πολύ άρρωστος:
Μυϊκή αδυναμία και σωματική δυσφορία.
Πόνους στη κοιλιά, στις αρθρώσεις και σε 'όλο το σώμα.
Τρόμος και σπασμοί,Αϋπνίες,διάρροιες,εμετοί.
Κατάθλιψη,Ανησυχία....
Το ψυχολογικό σύνδρομο,αν μπορούμε να το πούμε έτσι,αυτή η ακατανίκητη επιθυμία για το ναρκωτικό κρατάει χρόνια.
Αυτό είναι που κάνει την απεξάρτηση δύσκολη.

ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να διακόψουν το ταξίδι της ηρωίνης είναι να χτυπήσεις τα δίκτυα που την αποτελούν.Καθώς και η κατάσχεση της περιουσίας όσων εμπλέκονται με τη διακίνηση και το εμπόριο, προσωπικά θα πρόσθετα και τη θανατική ποινή.


Ξυπνάω νωρίς.Ο ήλιος λάμπει αλλά για μένα είναι άλλη μια χαμένη μέρα.Πάω να φάω με προφταίνει η αρρώστια..
Το παθαίνω κάθε πρωί,εκτός κι έχω φταιχτεί προτού με χτυπήσει.
Σήμερα δεν έχω λεφτά, δεν έχω ηρωίνη.Τρέμω,λες κι έχω πυρετό. 
Ξαναχώνομαι στο κρεβάτι και γραπώνομαι από τις κουβέρτες για να απαλύνω τον πόνο μου.Παριστάνω τον κοιμισμένο για να μη καταλάβουν πόσο άρρωστος είμαι...Τελικά τα καταφέρνω να κατέβω στο κέντρο και πάω εκεί που είναι μαζεμένοι και οι άλλοι...
Τα κατάφερα σήμερα. Μπόρεσα και ήπια προτού με πιάσουν οι κρυάδες(σύνδρομο στέρησης) 
Οταν γυρίζω σπίτι τρέχω στο δωμάτιο μου..Κλείνω τα μάτια και κοιμάμαι,έτοιμος για άλλη μια χαμένη μέρα. Ξέρω ότι στη ζωή μου κάνει κουμάντο η ηρωίνη,ξέρω τι θα συμβεί αν δεν την βρω...Δεν μπορώ να δω κάποιο τέλος σε όλα αυτά,εκτός κι αν αύριο δεν ξυπνήσω.

                                                            *****

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

1. ΟΚΑΝΑ (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ):
 Πρόληψη, θεραπεία, κοινωνική επανένταξη, υπηρεσίες άμεσης πρόσβασης.
Αβέρωφ 21, Αθήνα, Τ.Κ. 104 33
Τηλ.: 210-8898200
Fax: 210-8253760
www.okana.gr
email: okana@okana.gr

2. ΚΕΘΕΑ (ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ, Ν.Π.Ι.Δ., εποπτεύουσα αρχή: Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης)
Τμήμα Ενημέρωσης: Σορβόλου 24, Αθήνα, Τ.Κ. 116 36
Τηλ.: 210-9241993-6
Fax: 210-9241986
www.kethea.gr ~ http://www.prevention.gr
email: admin@kethea.gr

3. ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΩΝ 18 ΑΝΩ
Συμβουλευτικός Σταθμός
Ασκληπιού 19, 2ος όροφος, Αθήνα
Τηλ.: 210-36.11.803 - 210-36.14.242
Fax: 210-36.09.816
www.psyhat.gr 

4. ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ,Α' ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, Ανοιχτή Ψυχοθεραπευτική Μονάδα Απεξάρτησης "Αθηνά"
Ξενίας 20, Αθήνα, Τ.Κ. 115 28
Τηλ: 210-7757692, 210-7753240
Fax: 210-7753240
www.eginitio.gr
email: drugfree@hol.gr

5. ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
www.psychothes.gr. Τηλ. κέντρο: 2313 324100

α. Τμήμα Aποκατάστασης Tοξικοεξαρτημένων "Ιανός"

β. Το Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΑΡΓΩ», είναι ένα «ελεύθερο ουσιών» πρόγραμμα απεξάρτησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενταγμένο στις υπηρεσίες του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Είναι ένα «ανοιχτό θεραπευτικό» πρόγραμμα με εμβέλεια από τη Λάρισα ως τα όρια των Νομών Σερρών και Καβάλας. Σταθμός καθοδήγησης:
Λέοντος Σοφού 26, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 546 031
Τηλ.: 2310 226780
Fax: 2310 226780
www.argothes.gr
email: argo@psychothes.gr


ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

1. ΓΡΑΜΜΗ SOS ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ: 1031 (Δευτέρα – Παρασκευή: 8:00 – 20:00, με αστική χρέωση για όλη την Ελλάδα)

2. ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΙΘΑΚΗ (ΚΕΘΕΑ): 1145 (Δευτέρα – Παρασκευή: 9:00 – 21:00, με αστική χρέωση για όλη την Ελλάδα)

3. ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ (ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ): 210-3617089 (Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00 – 20:00, με αστική χρέωση)


ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΝΑΡΚΟΜΑΝΕΙΣ
Τηλεφωνική Γραμμή Βοήθειας: 210-3474777 (Καθημερινά 18.30-20.00. Τις υπόλοιπες ώρες λειτουργεί αυτόματος τηλεφωνητής που δέχεται μηνύματα.)

Για τη βόρεια Ελλάδα μπορείτε επίσης να καλέσετε: 2310-625355 (Καθημερινά 18.30-20.00)

email: na.greece@gmail.com
www.na-greece.gr
Ταχυδρομική επικοινωνία: Τ.Θ. 75064 - Καλλιθέα 176 10

ΥΓ. έχω ενσωματώσει τους υπότιτλους και ανεβάσει την ταινία:  ΚΡΙΣΤΙΑΝΕ Φ. 13, ΠΟΡΝΗ ΚΑΙ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΗΣ (Christiane F - Wir Kinder Vom Bahnhof Zoo)  (1981) που μπορείτε να δείτε εδώ (αξίζει να τη δείτε)
Η Κριστιάνε Εφ έγινε γνωστή σε όλη την Ευρώπη, για την εξάρτησή της από τα ναρκωτικά.Είναι η πραγματική ιστορία ενός 13χρονου κοριτσιού η οποία δε μπόρεσε να πραγματοποιήσει μία εύκολη μετάβαση από το χωριό στην πόλη, και της οποίας οι αδιάφοροι γονείς την οδηγούν στα ναρκωτικά και την πορνεία.
Οι ηθοποιοί της ταινίας είναι πραγματικοί τοξικομανείς.ΥΓ.  21/12(συμπληρωματικό)  Εχει γίνει και γίνεται μια εκστρατεία διαφήμισις των ναρκωτικών,κυρίως από το  Hollywood μέσω των ταινιών και σήριαλ:π.χ. (Breaking Bad). Καλλιεργείται έτσι η ναρκωκουλτούρα.
 Η εμπορία και η χρήση ναρκωτικών ουσιών λαμβάνει τρομαχτικές διαστάσεις όσο περνούν τα χρόνια, ενώ η κοινωνία όσο και η πολιτεία φαίνεται αμήχανη στην καταπολέμηση τους. Πρέπει επίσης να σταθούμε με προβληματισμό στο γεγονός της ευκολίας πρόσβασης σε ναρκωτικές ουσίες (δείτε τις φώτο και θα καταλάβετε τι εννοώ).Αν κοιτάξουμε στο παρελθόν θα δούμε ότι η τοξικομανία εμφανίστηκε με τον καπιταλισμό τον 19ο αιώνα όταν οι εργάτες άρχισαν να καταφεύγουν εκεί για να αντιμετωπίζουν τις σκληρές συνθήκες δουλειάς και τραγικές συνθήκες ζωής.Το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα μπορεί να συνεχίσει την βαρβαρότητα του δημιουργώντας ανθρώπους φοβισμένους και άβουλους που κάτω από την μαστούρα 
έχουν απαλλαγεί από οποιαδήποτε αγωνιστική διάθεση 
για την ανατροπή του. 
Να πω ακόμη ότι αιτία για το ποστ αυτό στάθηκε το πολύ καλό άρθρο που διάβασα στο blog της Mia Petra που είχε θέμα το ναρκωτικό Σισα και αξίζει να το διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ


Τα ναρκωτικά θα υπάρχουν όσο υπάρχει ο καπιταλισμός

12 σχόλια:

 1. καλημερα καλε μου φιλε. ενα ακρως εμπεριστατωμενο ποστ! ακομη και το υστερογραφο σου! τι να πω δεν εχω λογια. τα ειπες ολα επανω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μορφέα, καταπληκτική παρουσίαση του θέματος.
  Τα ναρκωτικά διοχετεύονται τόσο εύκολα για να καταστρέψουν το πιο δυνατό κομμάτι του πληθυσμού, τους νέους. Κι όσους μπορεί να αντιδράσουν...
  Θα δω την ταινία, δεν την ήξερα.
  Καλημέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έχεις κάνει εκπληκτική δουλειά με όλα αυτά τα στοιχεία που συγκέντωσες...
  Την ταινία δεν τη γνώριζα... Θα την αναζητήσω...
  Φιλιά πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αχ ρε Μορφέα είσαι φτιαγμένος για έρευνα! Τι δουλειά έχεις κάνει;; Ελπίζω η μπλε παράγραφος προς το τέλος να είναι απλώς μια παλιά ανάμνηση για σένα...

  Το χρήμα και τα πολιτικά συμφέροντα....

  Από τη μιά τα τρελά χρήματα που βγάζουν οι αλήτες κι από την άλλη η σκόπημη εξόντοση των νέων...

  Προσοχή στα παιδιά μας, τπτ άλλο! Οι αλήτες θα συνεχίσουν να κάνουν ότι κάνουν....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Απίστευτο άρθρο Μορφέα!Συγκέντρωσες πληροφορίες και στοιχεία σημαντικά από την αρχή ως τώρα...Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πως ένας άνθρωπος την σήμερον ημέρα μπλέκει με κάτι τέτοιο..και όμως συμβαίνει.Κρίμα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλησπέρα!

  Ενδιαφέρον και ολοκληρωμένο άρθρο. Δυστυχώς όσο υπάρχουν συμφέροντα και λεφτά στη μέση δύσκολο να μπούν φραγμοί. Ωστόσο οι άνθρωποι πρέπει να είμαστε κύριοι του εαυτού μας. Έτσι θα ξεφύγουμε απ'όλες τις σκύλες και χάρυβδες που μας ψάχνουν εκεί έξω.

  Τέλος εύχομαι χρόνια πολλά και πάνω απ'όλα να έχεις την υγεία σου, να είσαι αισιόδοξος και χαμογελαστός και να μην το βάζεις κάτω.

  Καλό βράδυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καταπληκτική δουλειά η ανάρτηση αυτή. Έχει όλα τα στάδια και τις παραμέτρους. Διαφοροποιούμαι ελαφρώς μόνο, επειδή από ο,τι βλέπουμε, δεν φυλακίζονται εκείνοι που πουλούν ηρωίνη κλπ. Όχι οι έμποροι του θανάτου. Εκείνοι που συλλαμβάνονται και φυλακίζονται δυστυχώς, είναι οι χρήστες, Δηλαδή τα θύματα.. Καλημέρα και χρόνια πολλά με Υγεία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Η ενημερωση ειναι το καλυτερο πραμα για τους νεους που πρεπει να γινετε συνεχεια.
  Εκτος απο τους γονεις που πρεπει βα ανησυχουν,πρεπει να ανησυχει και η καθε ΧΩΡΑ ΔΙΟΤΙ ΟΤΑΝ ΣΑΠΙΖΕΙΣ-ΕΞΑΘΛΙΩΝΕΙΣ-ΣΚΟΤΩΝΕΙΣ-ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑΣ,ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΑΝ ΔΕΝ ΔΩΣΟΥΝ ΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ,ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ,ΓΙΑΤΙ ΕΙΠΑΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΣΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ <>ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Καταπληκτικό το άρθρο σου!!!!!
  Εύχομαι ο κάθε χρήστης να βρει τη δύναμη και το μυαλό" να καταφέρει να ξεφύγει από αυτήν την κόλαση!
  Πολύ καλή η ταινία που προτεινεις και το ομόνυμο βιβλίο που βασίζεται στο ημερολόγιο της Christiane είναι αρκετά ανώτερο από την ταινία, δεν γνωρίζω αν υπάρχει όμως στα ελληνικά. Μέχρι πριν μερικά χρόνια την συναντουσα στα στέκια του Βερολινου.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. http://hivhepcanarchist.tumblr.com/post/140862037962/the-revolution-will-not-be-sober-the-problem-with

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Σας εκλιπαρω παιδιά!!!! Κάντε αυτό το μεγάλο βήμα και νικηστε τον θανατο!!! Αυτή τη μεγαλη μάστιγα που λέγεται... Ναρκωτικα.... Ζηστε όμορφα τη ζωή που σας χάρισε ο Θεος και οι γονείς σας!!! Είναι τοσο όμορφη η ζωή, αρκει να το καταλάβεις!!! Πρώτα για εσάς και υστερα για τους γονείς σας!!! Ήταν τοσο μεγαλη η χαρά τους όταν σας έφεραν στον κόσμο!! Η σειρά σας λοιπόν, να σας βλέπουν και να χαίρονται!! Χτυπηστε τη γροθιά στο μαχαίρι... ΟΧΙ στα συμφέροντα κάποιον... Που να γεμίσουν τα πορτοφόλια τους,οι ΎΑΙΝΕΣ,καταστρέφουν αθώα παιδιά!! Οπως το ειπατε.. ΔΥΣΚΟΛΟ ΟΧΙ ΑΚΑΤΌΡΘΩΤΟ!!!! ΣΑΣ ΕΚΛΙΠΑΡΩ!!! ΖΗΣΤΕ!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή